Community

Christchurch Botanical Gardens

Client

Christchurch City Council

Architect

Pattersons Architects

Project address

Christchurch

Completion Date

June 2014

The new 60,000m2 multipurpose facility creates a new visitors centre, café, herbarium, nurseries and greenhouses, a library, function centre, and exhibition lawn.

 

Late 2008, the Christchurch City Council advertised an International Design Competition for the design of Christchurch’s mixed use Botanic Gardens Project. There were 32 entries to the competition of which 6 were shortlisted. Pattersons Architects and eCubed combined won the final design through an assessment process led by Professor Jonathan Hunt in December 2009.

The new 60,000m2 multipurpose facility creates a new visitors centre, café, herbarium, nurseries and greenhouses, a library, function centre, and

exhibition lawn. The structure is designed to exceed international environmental standards and is constructed mainly of a diagrid type façade with a mix of high performance glazing and a skin glass façades to the north. 

Features include:

  • the innovative use of a large scale under floor air conditioning for mixed use building in NZ
  • rainwater collection from the roof that supplies a water feature and toilets
  • a fully addressable lighting system that uses occupancy detection and daylight harvesting
  • a heat pump heating and cooling water system
  • solar water heating
  • materials containing low levels of volatile organic compounds (VOC) and formaldehyde.

Waste minimisation measures during construction saw demolition and construction waste sorted on site and then collected by appropriate agencies for recycling.